Bij het maken van een nieuw trainingsschema zijn er aantal factoren waarmee rekening wordt gehouden. Zo kun je denken aan voor hoeveel jeugd- en seniorenteams zijn er velden nodig? Op welke dagen zijn er zalen beschikbaar en op welke tijden? Het vinden van voldoende trainers – die ook nog eens kunnen op het juiste moment, is vaak de grootste uitdaging. De ene trainer wil 1 team trainen op 1 dag, de andere trainer wil wel op 2 dagen trainen of zelfs meerdere teams op meerdere dagen.

Als de trainers gevonden zijn, wordt gekeken naar of en hoe het past in het schema. Veel trainers spelen zelf nog en willen dus ook zelf trainen, dat maakt het maken van het schema extra lastig. We hebben ook een paar trainers die zelf spelen bij een andere club. Dan hebben we ook nog eens andere schema’s om rekening mee te houden. Soms worden nieuwe trainers gevraagd uit een bepaald team, omdat zij de enige zijn die volgens het schema op dat moment kunnen. Teams waarin geen spelers zitten die ook zelf trainer zijn van een ander team, zijn vaak het laatste puzzelstukje dat wordt neergelegd. Dat kan betekenen dat je daarom altijd vroeg traint – of waarschijnlijker – altijd laat.

Seniorenteams die bestaan uit spelers die net uit de jeugd komen, laten we bij voorkeur het eerste jaar bij de senioren vroeg trainen. Jeugdspelers kunnen sowieso niet tot 23 uur trainen, waarmee we altijd veel meer seniorenteams hebben die laat (tot 22:30/ 23 uur) trainen dan vroeg (tot 21:15 uur). Het bijvoorbeeld om de maand wisselen van teams die vroeg en laat trainen is door de complexiteit van alles wat hierboven beschreven is, helaas niet mogelijk.

Bij de jeugd vinden we het goed dat na 2 of 3 seizoen teams een andere trainer krijgen. Zodat ze volleybal weer op een andere manier krijgen aangeleerd en leren omgaan met een nieuwe trainer. Dat lukt schema-technisch niet altijd. Helaas is het niet mogelijk dat al onze teams op maandag trainen. De meeste seniorenteams hebben hun wedstrijden op woensdagen, vandaar dat er dan vooral jeugdteams trainen. Het is en blijft altijd weer een flinke puzzel waarbij we helaas niet iedereen blij kunnen maken.


SponsorKliks, sponsor jouw sponsordoel gratis!