Een nieuwe terugblik op de geschiedenis van Albatros


Terwijl we in ons laatste verhaal ingingen op de bijdrage van een paar dames aan de geschiedenis van onze club halen we nu mannelijke veteranen voor het voetlicht. In een lang gesprek met Hans Brul en Robert Roth, bij Hans thuis in Weesp, kwamen we weer veel te weten over Albatros en het volleybal in de Amsterdamse regio. En dat met name wat betreft de eerste 10 jaren vanaf het seizoen dat de Verheijhal (toendertijd in de volksmond “de gashouder” geheten, volgens Robert) ons thuishonk werd.
Belangrijke momenten voor de twee mannen waren dat hun team, H1, eerst naar de tweede klasse promoveerde en daarna, in december 1979, naar de eerste klasse. Een aantal foto’s van de wedstrijd waarmee ze toen kampioen werden geven hiervan een mooie indruk. Daarop is ook te zien dat Robert er een beetje sip bijstaat in zijn dagelijkse kleding. Hij vertelt ons dat hij toen geblesseerd was en niet groot genoeg werd geacht voor de eerste klasse en daarom naar H2 ging.

Hans bleef in H1, waar hij voornamelijk als spelverdeler fungeerde. Hij speelde zo’n 10 jaar bij Albatros, waarna hij naar Oberon (Weesp) vertrok. Het eerste team viel uit elkaar en hij woonde al in Weesp, verduidelijkt hij. Robert is tot op heden, met onderbrekingen, actief gebleven voor de club, als speler en later als trainer voor de jeugd, voor de allerjongsten en de beginnelingen. Als ze een beetje de basis beheersen en plezier in het spel krijgen, draagt hij ze over aan de andere trainers.

Één herinnering heeft een wrange bijsmaak. Sprekend over de trainers die toen H1 begeleidden komt Lodewijk Severein ter sprake, die enkele jaren geleden samen met Ingrid Visser in Spanje werd vermoord.
Een andere trainer, Leo Pletting, pakte het bij de trainingen (toen ook al op de maandagavond!) serieus aan met verschillende systemen. Terwijl daarvoor ook H1 volgens het 4-2 systeem (2 spelverdelers) speelde introduceerde hij de 5-1 opstelling.

Ook trainde hij de “golfaanval”, waarbij de middenspeler aan het net een schijnaanval deed. Volgens Hans en Robert deden ze nooit een aanval vanachter de driemeter lijn of een sprongservice. Wel beheersten ze de molenwiekservice en –aanval (overigens lang een specialisme van Kier).
Na deze diepgaande “trip down memory lane” keerden we terug naar het heden en volgden op de tv de zwaarbevochten overwinning van de Nederlandse volleybaldames op Japan tijdens het WK.


SponsorKliks, sponsor jouw sponsordoel gratis!


  1. Herbert Ehlting

    22 februari 2021 at 21:10

    Wat een leuk verhaal over de heren met een foto van het kampioenschap.
    Ik was erbij. Staand naast Hans Brul. Naast mij Olaf McDaniel.

Geef een antwoord

E-mailadres wordt niet gepubliceerd

*