Teamindeling
Ons streven is dat elk kind met plezier op haar of zijn eigen niveau kan volleyballen. We maken waar mogelijk aparte jongens- en meisjesteams. Ook kijken we naar leeftijd, niveau, potentie, vriendjes/vriendinnetjes en spelplezier. De indeling bij de aspiranten wordt gemaakt door leden van de Technische Commissie, met input van trainers, coaches en spelers zelf (via 1 op 1 gesprekken en een vragenlijst). Bij de CMV bestaat de Technische Commissie uit de CMV-coördinatoren.

Aantal spelers
Kinderen moeten vooral veel spelen om plezier te hebben en om beter te worden. Aspirantenteams (vanaf 12 jaar) die in de Amsterdamse competitie spelen hebben een streef aantal spelers van acht.  Als er te weinig spelers zijn, is er volop de mogelijkheid om te lenen bij andere Albatros teams. Dat geldt niet voor onze regioteams, zij spelen de helft van de wedstrijden uit. Vandaar dat een regioteam vaak negen spelers heeft.

Bij de CMV (tot 12 jaar) spelen we met drie spelers in het veld. Streven is voor alle niveaus om te spelen met vier (en max vijf) spelers in een team.

Spelsysteem
Een team krijgt meer structuur als er wordt gespeeld met een spelsysteem. We willen wel dat een jeugdspeler op meerdere posities inzetbaar is en alle technieken van volleybal gaat beheersen.

Spelsystemen:
A-jeugd: 1-5
B-jeugd: 2-6
C-jeugd: 6-6 (eerste jaar) en 3-6 (tweede jaar)
CMV: 3-3 (uitleg).

Waarbij het eerste getal staat voor het aantal spelverdelers in het veld en het tweede voor het aantal aanvallers.

Verschillende posities
We onderscheiden de posities van spelverdeler, middenaanvaller, passerloper (buiten) en eventueel diagonaal (bij 1-5). Bij 3-3 of 3-6 kan een spelverdeler ook een aanvaller zijn gedurende de set, afhankelijk van de positie in het veld. We leiden onze spelers breed op. Ook tijdens de jeugdopleiding is het mogelijk dat gewisseld wordt van positie.

Libero
Het gebruik van een libero past niet in ons uitgangspunt dat de spelers alle technieken van volleybal gaan beheersen. Hoewel we ook voordelen zien aan deze positie, merken we ook een te beperkte ontwikkeling ontstaan bij zowel de libero zelf als bij de spelers voor wie deze erin komt. We kiezen er dan ook voor om deze positie niet te handteren, met de opmerking dat het nieuwe wisselbeleid hierin voldoende kan ondervangen. Eventueel toepassen van een libero in een jeugdteam kan alleen gedaan worden in overleg met de jeugdcommissie.


SponsorKliks, sponsor jouw sponsordoel gratis!