Heb je zelf vroeger als kind ook aan teamsport gedaan? Of helemaal niet? Hoe dan ook: nu ben je ouder van een kind dat aan teamsport doet! Jouw impact als ouder is enorm groot, vandaar dat we deze korte handleiding hebben geschreven. 

Plezier
Winnen hebben we niet zelf in de hand: de tegenstander is soms een kop groter en gewoon beter. We leggen dan ook de focus op plezier en ontwikkeling. Vraag dus niet ‘heb je gewonnen?’, maar ‘hoe was het?’ en heb het vooral over de ontwikkeling en niet zozeer over het resultaat van het team.

Voorbeeld
Wees je als sportouder van Albatros bewust van je voorbeeldfunctie, zowel voor, tijdens als na de wedstrijd. Langs het veld is de coach de aangewezen persoon om te coachen, als ouder moedig je alleen maar aan. Je bemoeit je dus niet met het team, de tegenstander en of de scheidsrechter.

Aanmoedigen
We zijn vooral blij met de punten die we zelf maken, we juichen daarom niet om de fouten van de tegenstander. Ook roepen we geen teksten zoals ‘ketser’ als de tegenpartij een bal verkeerd raakt. Het is een teamsport, moedig dus alle spelers van het team aan en benoem hierbij de inzet en niet het resultaat. 

Aanwezigheid
Jouw kind traint en speelt niet alleen voor zichzelf, maar ook voor het team! Dat betekent dat we rekenen op een maximale aanwezigheid, zowel bij de trainingen als bij de wedstrijden. Het is heel vervelend om niet met het hele team te trainen, de groep kan te klein zijn en daardoor kunnen bijvoorbeeld niet alle oefeningen gedaan worden en als team raak je dan niet op elkaar ingespeeld. Ook het spelen van een wedstrijd met een onvolledig team is niet ideaal, invallers kunnen niet een eigen teamlid vervangen. Help dus met het plannen van bijvoorbeeld schoolwerk, zodat de training en wedstrijd gewoon gevolgd kan worden. Voor uw kind, maar ook voor de trainer en de teamgenoten.


SponsorKliks, sponsor jouw sponsordoel gratis!