UPDATE: Bovenhandse servicepass wordt helemaal NIET afgeschaft


Massale paniek onder de volleyballers nadat Volleybalkrant.nl een artikel plaatste met de kop: ‘Bovenhandse servicepass wordt afgeschaft’. “Menig passer zal gruwelen van de nieuwe regel die de wereldvolleybalbond gaat doorvoeren: het afschaffen van de bovenhandse servicepass.” Wat blijkt? De bovenhandse servicepass wordt helemaal niet verbannen, niet afgeschaft, niet verboden, nee, alleen maar strenger beoordeeld. Dat schrijft Volleybalkrant ook, maar kopt ondertussen wel dat het wordt afschaft. De beachvolleybaltechniek met vangen en gooien mag niet meer en twee keer raken van de eerste bal is ook weer verboden. Voor wie precies wil weten wat de beste FIVB-meneer gezegd heeft, smash op de achtste dia.
UPDATE: Reactie van de Nevobo over de termijn van invoering.

Reactie bond
Nevobo: “Wij zullen deze gewijzigde spelregel vrijwel zeker overnemen, al kan het zijn dat we dat niet op alle niveaus doen. Sowieso worden de meeste regels die vanuit de wereldbond worden aangepast, gefaseerd in eigen land ingevoerd. Onze spelregelcommissie zal zich hier eerst over moeten buigen en besluiten wanneer en op welke manier de aangepaste regel in de Nederlandse competitie wordt doorgevoerd. Dat zal zeker niet per 1 januari van komend jaar zijn, maar op een later moment.”

Nevobo 2: “Vanaf het seizoen 2013/2014 gaat de regel in voor de nationale competities (Eredivisie tot en met 2e divisies). De regio’s kunnen zelf bepalen of ze de regel toepassen binnen de regionale competities.”


SponsorKliks, sponsor jouw sponsordoel gratis!


 1. Dat wordt de komende maanden trainen op een perfecte bovenhandse techniek

 2. Kan iemand me dan uitleggen wat een ‘overhand finger action’ is en hoe we omgaan met stops op de handpalm. Mag plakken wel? En geldt dit voor alle nivo’s per 1-1 of alleen internationaal?

  • Albatros Clubblog

   1 oktober 2012 at 13:27

   Steel zei: “It is a fault, during the reception of service, to make a double contact or catch using an overhand finger action. It doesn’t ban the overhand finger action, it only says it will be more strictly applied.”

   Zou betekenen dat een ‘overhand finger action’ (met je vinger spelen) mag, maar niet samen twee keer spelen of met een vangbeweging.

Geef een antwoord

E-mailadres wordt niet gepubliceerd

*