De Nevobo wil het spelplezier vergroten door de regels van het spel aan te passen. Minder regels, duidelijkere regels en een scheidsrechter met bijvoorbeeld de opdracht ‘gemakkelijk en flexibel waar mogelijk’. Van het mailadres spelplezier@nevobo.nl werd veelvoudig gebruik gemaakt na de oproep om daar spelwijzigingen naar toe te sturen. Andre van der Mark (nationale werkgroep Arbitrage) vertelt over de binnengekomen ideeën. 

Welke suggesties zijn er gedaan?
“De meeste suggesties gingen vooral over het afschaffen van allerlei formele zaken, randgebeuren, bankbezetting, protocollen in de regio en zeker op verenigingsniveau. Zoals plaats van de wisselspelers en de coach of het niet terug hoeven naar de achterlijn aan het einde van een set.”

Wat was nog meer vaak het onderwerp?
“Een andere veel genoemde was de libero. Het wisselen van de libero voor spelers en andersom bij blessures. Het mogen serveren en bovenhands set-up geven van de libero in de aanvalszone. Het terugdraaien van de regel inspeelshirts werd ook vaak genoemd voor diverse niveaus.”

Wat nog meer?
“Netaanraking-netfout blijft een onderwerp van discussie. Hier zal echter meer tijd voor nodig zijn en veel communicatie over de juiste interpretatie. Het ziet er niet naar uit dat we daar iets in gaan aanpassen.”

Hoe gaat het nu verder?
“Verder wachten we even de spelregelvergadering van de FIVB volgende maand af. Daarin worden ook voorstellen besproken over opstellingen-opstellingsfouten-schermen. Over de besluitvorming kunnen we nog niets zeggen omdat dit via verschillende groepen en “de achterban” zal lopen, wordt vervolgd.”