coordinatie ladder

Het gebruik van een coördinatie ladder tijdens de volleybaltraining zien we steeds meer bij Albatros. Van mini-teams tot aan Dames 1 wordt gewerkt met de ladder van volleybalshop.nl. Waarom is dat? In vijf vragen het antwoord.


1) Wat maakt het leuk?
Je kunt op wel 100 verschillende manieren over de ladder bewegen, die afwisseling maakt het leuk. Vaak weten kinderen nóg wel een variatie die ze willen uitproberen: ‘Kunnen we het ook zo doen?’ Natuurlijk!

2) Voor welk niveau is de ladder geschikt?
De oefeningen zijn gemakkelijk aan te passen aan het niveau. Van simpel over de lader bewegen tot ingewikkelde variaties met erin-eruit-erin stappen met wisselende voeten. Als trainer bepaal je zelf hoe moeilijk de oefening wordt. Dat kan heel goed per team en ook per speler verschillen.

3) Wat train je er allemaal mee?
Niet alleen de voeten zijn aan het werk, maar ook de hersenen moeten altijd even kraken als het ingewikkelder wordt voordat een automatisme ontstaat. Het is goed voor je lichaamsbewustzijn, je behendigheid, je coördinatie en je balans terwijl je in beweging blijft.

4) Waarom zou je de ladder gebruiken?
Uiteindelijk moet het bijdragen aan een betere volleyballer worden. En dat doet het! Het is enorm suf als je wel instaat bent om een bal te spelen die op je komt, maar dat je niet in staat bent om snel in balans te verplaatsen als de bal verder bij je vandaan komt.

5) Hoe gebruik je de ladder optimaal?
De kracht zit in herhaling. Doe het bijvoorbeeld een maand lang, elke training tien tot vijftien minuten. Laat de spelers voor zich kijken en niet naar de eigen voeten. Je wil dat ze ook in het veld de bal blijven volgen en niet naar hun eigen voeten kijken als ze bewegen. De ladders zijn goed te gebruiken bij de warming-up. Op internet staan honderden filmpjes met voorbeelden, zoals deze en handige documenten (zoals deze).

Ook trainen met een coördinatie ladder? Kijk dan op volleybalshop.nl om er één te bestellen!