“Het is altijd leuk om iets te lezen dat je eigen vooroordelen ondersteunt. Nu weer: rennen is zinloos. Ik houd er ook niet van en dat komt waarschijnlijk omdat ik lui ben. Dus ben ik gaan vollieballen. Nadat een paar jaar geleden VU-wetenschappers hebben aangetoond dat opwarmen voor een sportwedstrijd niet helpt om blessures te voorkomen (het kan net zo goed zonder), schokt de academische wereld nogmaals de wereld van de neurotisch bewegende medemens. Rennen is uit energetisch oogpunt onvoordelig. Het is beter dat je te voet gaat.

Rennen kost 70% meer energie dan lopen, hebben onderzoekers van de mormonenuniversiteit in Zoutmeerstad (Salt Lake City) aangetoond. De menselijke voet blijkt niet geschikt om te rennen, vond David Carrier uit. Bij het rennen komt de renner eerst op zijn hiel terecht en wikkelt dan zijn voet via bal en tenen af. Door een slechte balans gaat bij het neerkomen van de voet op de grond veel energie verloren, zo is Carriers verklaring.

Lopers zal dat allemaal geen moer uitmaken. Het gaat om de kick van de endorfinen en van de prestatie. Daarnaast is die energiesmijterij voor sommigen natuurlijk juist een aansporing om te gaan rennen: raak je toch mooi een hoop overtollig welvaartsvet mee kwijt. En ik vraag me af: waarom duurde het zo lang….?” Smash meer Knallende Ballen van Arno.