Schermafbeelding 2016-03-15 om 22.57.14
De arbitrage site
van de Nevobo meldt zojuist nieuwe regels voor het komende seizoen: makkelijker wisselen, niet meer op de middenlijn staan, geen opstellingsfout meer als je serveert = niet meer switchen, niet meer naar de achterlijn bij setwissel en geen toss meer! 

  • Er mag nog steeds 6x gewisseld worden per set, maar iedere wissel mag voor iedere speler terug gewisseld worden. Het is dus niet meer aan elkaar gekoppeld. Er zijn dus 6 vrije wissels.
  • De middellijn wordt, in verband met de vele blessures, weer verboden gebied. Het aanraken van de middellijn met de voeten tijdens een actie waarbij de bal betrokken is, wordt weer fout. Aanraken en overschrijden van de middellijn (ook met de voeten) als de bal niet in de buurt, is niet fout!
  • Opstellingsfout aan de serverende kant kan niet meer gemaakt worden. Dat team mag gelijk op hun plaats gaan staan. Daardoor is “switchen” niet meer nodig en kan er weer het groeperend schermen verboden worden.
  • Bij het wisselen van kant hoeft het team niet meer eerst naar de achterlijn, maar er meteen om de paal heen gelopen worden na het laatste fluitsignaal van de set.¬†(Dat doen we vaak al in de lagere klasse)
  • De wissels worden weer aangevraagd door de coach (of aanvoerder als er geen coach is), op de manier zoals het een aantal jaren geleden was. (Dat doen we al in de lagere klasse).
  • Er is geen toss meer bij het begin van de wedstrijd. De aanvoerder van het uitspelend team heeft de eerste keuze.
  • Als een team met zes spelers en een libero speelt, mag de libero bij een blessure van een veldspeler zijn liberoshirt wisselen voor een speelshirt en als gewone speler verder spelen.

Dit zijn slechts een paar van de nieuwe regels waarvan de andere binnenkort bekend worden gemaakt. #spannend

Lees ook: Voorstel: Spelen zonder scheids en zonder technische fouten.