Dit bericht bekijken op Instagram

 

Nieuw seizoen en ook nieuwe spelregels. SWIPE voor de 3 belangrijkste. #albavolley #volleybal

Een bericht gedeeld door Albatros Amsterdam Volleybal (@albavolley) op


Het CMV heeft nieuwe spelregels, maar ook voor de aspiranten en de senioren zijn de regels iets aangepast. De belangrijkste wijzigingen:

Geen opstellingsfout bij serverende team in 1e divisie en lager:
Het serverende team kan géén opstellingsfouten meer maken met betrekking tot links-rechts, wél met betrekking tot voor-achter. Het team blijft zélf altijd verantwoordelijk voor de juiste servicevolgorde.

Dus: de achterspelers van het serverende team kunnen onderling geen opstellingsfout meer maken EN de voorspelers van het serverende team kunnen onderling geen opstellingsfout meer maken.

De achterspelers kunnen nog steeds WEL een opstellingsfout maken met de voorspelers (b.v. midachter staat dichter bij de middenlijn dan de midvoor op het moment van serveren).

De internal pass:
De tweede bal (set-up) die bovenhands met de vingers gespeeld wordt én die aan de eigen kant van het net blijft, wordt soepel beoordeeld (lees: mag niet meer afgefloten worden), tenzij de bal gedragen of vastgehouden wordt. Dus alleen te lang contact is nog fout bij de tweede bal!

Spelerswissel voor A-, B- en C-jeugd gelijk voor alle niveaus
De wisselregel die nu al geldt voor de A-, B- en C-jeugd, Hoofd- en Topklasse, wordt uitgebreid naar álle andere klassen daaronder. Voor alle senioren niveaus (1e divisie en lager) was deze regel al van toepassing.

Daarnaast zijn er wat kleine aanpassingen, zoals:

Zo mag de temperatuur niet lager zijn dan 16°C en niet hoger dan 26°C (regel 1.5) en hoeft het borstnummer niet meer in het midden van het shirt te zitten (regel 4.3.3.1).