Halfjaarcompetitie onder vuur, even


Even was er sprake van het idee dat de Amsterdamse halfjaarcompetitie ook een jaarcompetitie zou moeten worden. Onzin natuurlijk als je de grote afname van het aantal teams bekijkt van de afgelopen jaren in de jaarcompetitie. Het aantal teams is afgenomen met 21.8 procent, van 783 naar 612. Bij de halfjaarcompetitie was er ook een daling. Met slechts 7,8 procent daalde het aantal teams bij de halfjaarcompetitie veel minder. Blijkbaar is dat veel leuker.

En zo zijn er nog meer voordelen die Albatros (lees onze voorzitter Jan) naar andere vertegenwoordigers rondstuurde. Een enorme mailwisseling volgde. Uiteindelijk werd het voorstel nog voor de regiovergadering van tafel gesmasht. De zaak is ook omgedraaid, nu wordt gekeken of de jaarcompetitie niet omgezet kan worden naar een halfjaarcompetitie. De voordelen:

De voordelen van een halfjaarcompetitie
Vooral voor de gewone volleyballer heeft een halfjaarcompetitie veel voordelen. Voor zover de Amsterdamse verenigingen in deze korte termijn in staat waren een peiling onder hun leden te houden, spraken deze zich ook in zeer groten getale uit voor een halfjaarsopzet.
• Door de kleine poules kunnen de reisafstanden kort gehouden worden.
• Nieuw samengestelde teams kunnen op 2 tijdstippen in het jaar instromen. Ledenaanwas in het najaar kan dus al in januari aan de bak.
• Bij versterking of verzwakking van een team komt dat team sneller terecht op een niveau van meer gelijkwaardige tegenstanders.
• Sluit beter aan bij de vrijetijdsbesteding van de 21e eeuwse sporter: men wil zich niet voor lange tijd binden.
• Het niveauverschil in de poules is half zo groot als in de jaarcompetitie.
• Een halfjaarprogramma sluit veel beter aan op de opzet van de jeugdcompetitie. Wij hebben het in Amsterdam wel eens meegemaakt dat in januari drie meidenteams tegelijk overstapten naar de senioren.
• De competitie blijft tot de laatste wedstrijddag spannend, zowel aan de bovenkant (promotie voor de kampioen en soms P/D voor de nummer 2) als aan de onderkant (degradatie voor nummer 6 en soms P/D of – in de tweede klasse – zelfs directe degradatie voor de nummer 5). Persoonlijke noot: voor mijn eigen team zou het bijzonder demotiverend werken om aan een jaar te beginnen, waarbij de enige vraag is op welke plaats in het rechter rijtje we eindigen.
• Als in de gehele regio een halfjaarcompetitie wordt ingevoerd hoeft niemand meer om Amsterdam heen te reizen. Amsterdam eindelijk in het gareel (of we daar blij mee moeten zijn is overigens maar de vraag…)

De nadelen van een halfjaarcompetitie
Nadelen van een halfjaarcompetitie zijn er uiteraard ook, maar daar merkt de individuele sporter vrij weinig van. Die komen op het bordje van de verenigingen (zaalinhuur) en de indelers.
• Je kunt niet met zekerheid inhuren voor de tweede helft van het jaar. Oplossing: in het voorjaar evenveel tijd inhuren als in het najaar. Bij groei heb je dan een ‘probleem’. Bij krimp heb je ruimte over, maar dat gebeurt ook als een team zich halverwege het jaar terugtrekt.
• Rond Kerst en Oud & Nieuw moeten indelers als een haas indelen. Niet altijd even makkelijk, zeker omdat al vastligt welke zalen wanneer beschikbaar zijn. Noot: de indelers zijn bij mijn weten nog steeds vrijwilligers. Als dit beter door professionele krachten gedaan kan worden, dan lijkt mij dat een goede investering van de contributiegelden.
• Je zit met een gaatje begin januari. Wij lossen dat in Amsterdam op door een variant op het bekertoernooi voor teams die dat willen, maar dit jaar overlapt dat toernooi zelfs de start van de voorjaarscompetitie (17 januari). Met wat creativiteit moeten ook wel 1 of 2 rondes van de Regiobeker in die tijd gespeeld kunnen worden.
• Wintersportvakantie? Tja, die moet je met beleid plannen.

Goed bezig meneer de voorzitter, uw leden zijn trots en blij met twee keer per jaar kans op champagne.


SponsorKliks, sponsor jouw sponsordoel gratis!


  1. er zijn natuurlijk wel meer na-en voordelen. Een sterk nadeel is bijvoorbeeld dat je in een halfjaarcompetitie minder wedstrijden speelt en dus dat de invloed van 1 slechte wedstrijd of 1 keer niet compleet zijn veel groter is op de uiteindelijke ranglijst. Een groot voordeel is dat een team dat de competitie domineert al na een half jaar hoger speelt en dat “the best of the rest” niet een jaar moet wachten op een nieuwe kans op promotie.

Geef een antwoord

E-mailadres wordt niet gepubliceerd

*