Eén op de drie wedstrijden zonder ingetekende scheidsrechter


Het Nederlandsteam heeft van het weekend bij het WK kwalificatietoernooi in topsportcentrum Almere de scheidsrechters bedankt. Het is tenslotte de week van de scheidsrechter. Wie hetzelfde probeerde bij één van de tot nu toe 286 gespeelde wedstrijden van de Amsterdamse competitie, moest bij 1 op de drie ontmoetingen eerst zelf op zoek naar een scheidsrechter. Bij 95 wedstrijden was het namelijk zo dat zich van tevoren niemand had ingetekend. 

Zoeken
Op Facebook staat dat een team van VVAmsterdam drie keer achter elkaar een lege stoel had. Ook in de toekomst, bij de overige 553 wedstrijden mist nog 225 keer een intekening van een scheidsrechter. Daarbij zitten ook wedstrijden in december, waarvoor gelukkig nog alle tijd is om in te tekenen, tot dan zit bijna 41 procent van alle krachtmetingen nog zonder scheidsrechter.

Verantwoordelijkheid
De regio Amsterdam heeft Henk Sandee als scheidsrechterscoördinator. Zelf was hij vorig seizoen bij 107 wedstrijden de spelleider. Wedstrijden verdelen onder clubs heeft volgens hem geen zin: er zit geen sanctie op als scheidsrechters niet komen en er is überhaupt geen controle op. Verenigingen moeten volgens hem meer verantwoordelijkheid nemen. De reactie van Zeeslag, waarin vermeld staat dat hij weggevallen is als coördinator, is onjuist. Wel heeft hij duidelijk een terugtrekkende beweging gemaakt, totdat clubs zelf meer in actie komen. Pas dan gaat hij weer ‘harder rennen’.

Nevobo
De Nevobo heeft laten weten in een e-mail aan alle bestuurders dat het wil helpen, daar waar nodig, maar legt ook de verantwoordelijkheid bij de verenigingen neer. “Wij hopen en verwachten dat jullie als Amsterdamse verenigingen er gezamenlijk voor zorgen om alle gefloten wedstrijden vanaf de 2e klasse en lager van de juiste scheidsrechters te voorzien en dat er voor de Amsterdamse competitie voldoende scheidsrechters op niveau aanwezig zijn.”

Voorzitteroverleg
De voorzitters van Amsterdamse verenigingen zijn op 18 juni 2013 bij elkaar gekomen, zo lijkt het. Op de agenda stond ook de scheidsrechtersindeling. Henk Sandee mocht hierbij niet aanwezig zijn en vermoedelijk per ongeluk zijn enkele verenigingen -waaronder Albatros- niet uitgenodigd voor deze bijeenkomst. Notulen zijn voor zover bekend, ook niet beschikbaar. Het is dan ook onduidelijk of de verenigingen gezamenlijk actie gaan ondernemen. UPDATE: Verenigingen komen in oktober bij elkaar.

Verenigingen
Veel clubs benoemen dat zij wel druk bezig zijn met scheidsrechters, maar dan vooral om de gaten dicht te lopen. Met het bestrijden van deze symptomen lijkt de eigenlijke ziekte -clubs tekenenen te weinig in- voorlopig nog niet genezen.

Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Lees ook:
Scheidsrechterstekort in Amsterdam (2)
‘Clubs tekenen te weinig in, scheidsrechters te kort enorm’ (1)


SponsorKliks, sponsor jouw sponsordoel gratis!


 1. Jeroen de Lange

  16 oktober 2013 at 10:11

  Ter info: Bij het voorzittersoverleg in juni heb ik benadrukt dat de verenigingen zich goed moet beseffen dat de thuisspelende vereniging uiteindelijk áltijd verantwoordelijk is voor de bezetting van de scheidsrechtersstoel. Dat is nog wel eens een misverstand. En ten tweede dat Henk Sandee niet namens “de bond” optreedt, maar dat hij als vrijwilliger is aangesteld namens de verenigingen van speelkern Amsterdam.
  Voor zover (een deel van) de notulen.

 2. Bestuur Albatros

  7 oktober 2013 at 14:30

  Dit staat in elk geval bij Albatros deze week op de bestuursagenda. Hoewel we het aardig goed doen, kan het altijd nog beter.

Geef een antwoord

E-mailadres wordt niet gepubliceerd

*