LouAmerican Football coach Lou Holtz stond bekend als een geweldige coach en motivator en zei eens: “Ability is what you’re capable of doing. Motivation determines what you do. Attitude determines how well you do it.” Daar sta je dan: 3-0 voor. Aan talent geen gebrek en met de motivatie zit het ook wel goed gezien de eerste drie sets. En dan die laatste set nog. Wat gaat er om in het team dat de eerste drie sets zo glorieus domineerde?

Vierde set 
“De volgende set winnen we ook wel”. Of “de tegenstander maakt geen schijn van kans, laten we een stapje minder hard lopen”. Of misschien “we geven ze volgende set ook geen enkele kans”. Hoeveel vierde sets gaat er alsnog verloren? Jeugd 1 overkwam het al 4 keer dit seizoen en jeugd 2 en dames 2 afgelopen week eveneens. Meisjes 7 kwamen twee keer met de schrik vrij door de laatste set met 26-24 te winnen na 3 spetterende eerste sets.

Visualiseren 
Psychologen vinden meer en meer hun weg in de sportwereld. Golfers die hun slagen visualiseren en skiërs die afdalen in hun hoofd, presteren beter. Het is dom om alleen te focussen op anatomische aspecten. Het brein maakt de pianist, niet de handspiertjes. Zo is het ook in de sport.

Werklust
Maar wat moet je dan doen als coach na drie geweldige sets? Je kunt je niet voorstellen dat die laatste set anders verloopt dan de voorgaande. En toch is dat juist wat je moet doen. Wees positief in je bewoording, hou respect voor de tegenstander, leg de focus op de acties en niet het resultaat. En coach op gedrag. Talent zonder werklust doet vooral zichzelf tekort.

René van den Berg