Time-out Jiske: De clubvogel danst (filmpje)

Het is weer zondag en dus tijd voor een Time-out, deze week is het de beurt aan Jiske van Dames 1: “Wat weten wij (de leden) eigenlijk van de albatros, onze clubvogel? Ik gok weinig. Als bijna afgestudeerd biologe ga ik daar bij deze wat aan doen.

Albatrossen zijn zeevogels die jammer genoeg niet in Nederland voorkomen. Ze zweven vooral over de Zuidelijke Oceaan. Albatrossen behoren tot de grootste vliegende vogels ter wereld, dit hebben ze te danken aan de grote vleugelspanwijdte (max. 3.50 meter). Albatrossen worden niet voor niets de koningen van de zeevogels genoemd. Het verenkleed van de meeste albatrossen is echter zwart en wit, niet echt onze clubkleuren dus. In de lucht voelt een albatros zich op zijn gemak, op het land is het een stuntelaar.

Voor een filmpje van een dansende albatros:
Albatrossen halen hun voedsel uit de zee; dit voedsel bestaat voornamelijk uit vis, soms zelfs inktvis. Het albatrosclubje is echter niet groot. Er zijn maar ongeveer 20 albatros soorten, waaronder de Wenkbrauwalbatros en de Amsterdameilandalbatros. Albatrossen zijn dus schaars, en worden steeds schaarser aangezien er 19 soorten met uitsterven worden bedreigd! De grootste bedreiging voor de albatrossen zijn de vislijnen van de langelijnvisserij waarin ze verstrikt raken. Geschat wordt dat er op deze manier jaarlijks meer dan 100.000 albatrossen om het leven komen.

Gelukkig ziet het liefdesleven van de albatros er een stuk beter uit. Als twee albatrossen elkaar na jaren gevonden hebben, blijven ze elkaar eeuwig trouw. Voor de geboorte van een albatroskind wordt er, na veel oefenen, een unieke paringsdans uitgevoerd (zie filmpje hieronder) Vervolgens broeden zowel moeder als vader het albatrosei uit. Het albatroskind wordt beschermend opgevoed, maar kiest uiteindelijk het luchtruim, om vervolgens eenzaam duizenden kilometers over de zee te zweven… De volgende time-out geef ik aan: Robbie! (H2).”


SponsorKliks, sponsor jouw sponsordoel gratis!


  1. Nou Jiske, wat fijn dat je onze roots/achtergrond weer even toelicht…..

    En bij zijn liefdesleven kan ik me volledig aansluiten šŸ˜‰ Ben zelf alweer 25 jaar op het albatros nest en ga na lang oefenen nu eindelijk zelf een kleintje voortbrengen…..
    Ook die zal zich thuisvoelen als/bij Albatros!

Geef een antwoord

E-mailadres wordt niet gepubliceerd

*