Bram brengt niet alleen irritante geluiden voort, hij zorgt ook voor onnodig werk. Laatst ging hij eindelijk eens pinnen, om ook eens een rondje te kunnen geven. Bleek de flappentapper voortvluchtig. En Bram er achter aan, natuurlijk. Niet meer gezien: Bram niet en dat rondje niet.
Maar daar wilde ik het niet over hebben. Ik moet hier, ik beschouw het als mijn morele *) plicht, een zeer ernstig probleem aansnijden: Albatros is illegaal en leeft in de uit-tijd. Ik leg het uit.

Verenigingen zijn officiële maatschappelijke organisaties, die ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel (raar maar waar) en die verplicht zijn statuten te hebben, zeg maar een verenigingsgrondwet. Daar staat in dat de vereniging minimaal een keer per jaar een jaarvergadering moet houden, een bestuur heeft, waarin je maar maximaal zoveel jaar zitting mag hebben en nog zo wat ordentelijke zaken. Albatros heeft statuten, maar verder voldoet de vereniging nergens aan wat daarin geschreven staat. Dood papier dus en Albatros is daarmee een illegale organisatie.

Vinden we – of ik moet eigenlijk zeggen jullie, ik ben geen lid meer – erg? Ik geloof het niet. Iedereen vindt het best dat de bestuursleden al jaren illegaal hun functie vervullen en de zaak drijvende houden, want o wee als ze daar eens mee zouden ophouden. Jaarvergaderingen? We mijden ze als de pest, veel te grote kans om een baantje in je maag gesplitst te krijgen. Een tijdje terug deed Onze Voorzitter sinds 1884 de suggestie dat er misschien weer een jaarvergadering zou komen. Hij heeft zich kennelijk bedacht. En ondertussen loopt de vrouwenafdeling leeg.

Nu maar hopen dat niemand dit leest, want anders zou die iemand wel eens op vileine gedachten kunnen komen. Jan, beste assistent-kootsj, vertel het niet verder….. Jan is de klos.